Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ny tung roll inom CEV för "Hasse" Almkvist & Markus Edholm ställs inför största uppdraget i karriären

Hans ”Hasse” Almkvist är en av Sveriges främsta internationella domare genom tiderna. Han sitter sedan 2020 med i CEV Referee Comission och nu har han fått ett nytt tungt uppdrag. ”President of Special Referee Comission” för herrarnas volleyboll-EM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som spelas senare i sommar. Domaren Markus Edholm har även blivit utvald att döma finalen i herrarnas European Silver League på söndag mellan Lettland och Ungern.

Text: Andreas Härneman

Hans "Hasse" Almkvist började döma volleyboll för drygt 30 år sedan i elitserien och sedan 1999 blev det även internationella domaruppdrag. Hans har dömt över 1000 volleybollmatcher i sin karriär och år 2014 var det sista året han arbetade som aktiv domare.

Nu sitter "Hasse" med i CEV Referee Comission, sedan 2020 som "referee coach" och har fått ett nytt tungt uppdrag av CEV, "President of Special Referee Comission" för herr-EM i volleyboll 2023.

Volleyboll.se har kontaktat "Hasse" för en intervju om den nya högmeriterande rollen under herrarnas EM i sommar.

Tjena "Hasse", stort grattis till nya jobbet! Skulle du kunna beskriva din nya roll och vad den innebär?

- Hejsan och tack så mycket! Tidigare har jag suttit med som en av nio i Special Referee Comission (SRC), sedan år 2020, men nu i år är första året jag har min nya titel som ”President of RSC”, under herr-EM. Egentligen är det inte jättestor skillnad utöver att jag nu är högst ansvarig gentemot de fyra domarcoacher som reser med till EM i sommar och är ledande i domarcoachningsarbetet vi ska genomföra under mästerskapet, säger "Hasse".

Hur gick processen till när du fick jobbet och hur reagerade du när du fick frågan?

- Jag blev väldigt förvånad faktiskt. Det är ju endast fyra domarcoacher som är med på herr-EM och fyra på dam-EM så att få ”chefsrollen” är ju smickrande, det är ju ett tecken på att man gjort någonting bra. Jag ställde frågan under våren om det var aktuellt, eftersom jag nu har varit med ett tag i SRC och de kunde såklart inte ge mig ett svar så tidifr. Men jag fick frågan nu för drygt en vecka sedan och tackade givetvis ja. Vad det beror på att just jag fick rollen vet jag inte exakt, men antagligen är det väl på grund av att man besitter egenskaper som de uppskattar för just den positionen. Min drivkraft är att vara ”referee coach” och det är det som jag vill hålla på med i första hand, att hjälpa unga domare utvecklas, sen ser jag mest denna nya roll som en bonus och bra erfarenhet.

Hur ser upplägget ut inför EM och vad har du för arbetsuppgifter i nya rollen?

- Jag är högst ansvarig för de domarcoacherna som finns med i SRC och för det arbetet vi bedriver under EM. Arbetsuppgifterna är att inför turneringen (senior EM för herrar) ha en samling tillsammans med de övriga 4 domarcoacherna, som vi alltid har. Där går vi igenom lite regelkunskaper hos domarna, om det finns något speciellt som vi tycker att man ska trycka lite extra på etc, vilket jag i år kommer att vara ansvarig för i min roll som ”President”. Under turneringens gång kommer vi sitta och observera och utvärdera domarnas insatser i samtliga matcher. Vi har sedan möten enskilt med domarna efter matcherna, där vi diskuterar vår observation och ger konstruktiv kritik. Vi i SRC ansvarar även för domartillsättningen, vilken domare som ska döma vilken match under gruppspelet ligger helt i våra händer. Under slutspelet är det några ytterligare aktörer som är inblandade från CEV under domartillsättningen. Efter turneringen är slut i september är det vårt ansvar att skriva rapporter till Referee Comission (RC) om hur domarna har lyckats med sitt uppdrag. Vi gör även bedömningen om det eventuellt finns någon domare som vi bedömer är redo att ta nästa kliv och bli rankad i en högre rankinggrupp i våra rapporter.

Vad hoppas du kunna bidra med i din nya roll inom SRC?

- Jag vill bidra med mer konstruktiv domarcoachning och större utveckling för domare i allmänhet. Vi inom SRC har exempelvis försökt driva nu ett antal år att få utrymme för mer utbildning och utveckling för de domare vi observerar. Jag själv har ju arbetat som internationell domare i sjutton år och när jag träffat en del av de äldre domarcoacherna under min karriär så fick man ofta höra ”it was good, but…” och så kom det tusen saker som de inte var nöjda med. Vi i SRC idag vill försöka jobba mer med utveckling och konstruktiv feedback kring hur domare uppfattar situationer och ge bra vägledning i hur man kan agera på ett mer gynnsamtt vis och på så sätt utvecklas mer. Förra sommaren var vi på U19-EM i Georgien, där jag satt med som en av fyra i ”kommittén”, som var med under mästerskapet. Även under U17-EM var jag med i SRC 2021 i Ungern. Vi är i huvudsak ute på de flesta ungdomsturneringar och observerar domare, på U17 & U19-nivå i Europa. Den primära anledningen till att vi är på ungdomsturneringar är just för att där finns de lite yngre domarna, som har en längre domarkarriär framför sig och som är mer i behov av aktiv coachning än de äldre som har mer erfarenhet.

Du har tidigare haft samma roll inom U-17 EM, vad blir den största utmaningen för dig nu när du tar klivet och jobbar med senior-EM för första gången?

- Ska jag vara ärlig så vet jag inte helt än vad de stora skillnaderna kommer att bli då det är väldigt nytt för mig att jobba med ett senior-EM, det har jag aldrig gjort tidigare. I seniorernas mästerskap är det ju endast de allra främsta domarna som deltar. När jag var aktiv domare dömde jag på den högsta nivån så många av de som kommer att döma känner jag sedan tidigare och har arbetat mycket med, när jag dömde exempelvis Champions League. Det blir ju absolut en utmaning att coacha dessa domare, som har så pass stor erfarenhet. Vi strävar dock efter att ha liknande dialoger med dessa domare som vi har med de yngre. Man har inte samma utbildande roll nu under senior-EM på samma sätt som under ungdomsmästerskap, utan ska agera mer som en stöttepelare och ge bra feedback som man snappat upp under matchen. Det ska bli jätteroligt!

En svensk domare som nyligen fått nytt internationellt uppdrag är Markus Edholm, som fått äran att döma den andra finalen i herrarnas Silver League mellan Lettland och Ungern, som spelas nu på söndag 9 juli i Lettland.

- Det är jättekul. Det är jätteviktigt för oss i Sverige att ha domare som är representerade på högsta nivån. Att Markus har nu fått detta uppdrag är ju en fjäder i hatten för honom att han har lyckats bra och jag är jätteglad för att han fått den här möjligheten. Det är inte så lätt som svensk domare att nå den högsta nivån, eftersom det hänger samman med vilken nivå ens landslag tävlar i och därmed vilka typer av matcher man får chansen att döma. Nu med damlandslagets framgångar de senaste åren så har det ju genererat många fina möjligheter för våra svenska domare att få mer internationell erfarenhet, vilket är jätteviktigt. Jag önskar Markus ett stort lycka till och är övertygad om att han kommer att göra det med bravur, avslutar Hasse.

Markus Edholms jobb som domare i Silver League-finalen på söndag är det största som hänt inom den svenska domarscenen sedan Stefan Bernström. Foto: Robert Boman

Volleyboll.se har även kontaktat Markus själv för en intervju inför det stora uppdraget som väntar

Tjena Markus, grattis till nya uppdraget! Hur nytt är sådana här sammanhang för dig, att få döma matcher av den här kalibern?

- Hej och stort tack. Matcher av den här typen är absolut inte vardagsmat för min del. Det är en avgörande finalmatch där både lag och domare ställs inför utmaningar som kan kännas ovana. Jag har dömt en finalmatch i CEV-cupen tidigare men som andredomare. Jag antar att även vårt svenska finalspel kan jämföras men det här är absolut den största matchen jag tagit mig an hittills i min karriär, säger Markus.

Hur speciellt är det att få döma en så stor internationell match?

- Att döma "stora" matcher är såklart alltid en upplevelse utöver det vanliga. Anspänning blandat med nervositet, en publik som man inte riktigt får uppleva i svenska elitserien och en nivå på spelet som man både imponeras av men också måste vara delaktig i som domare. De stora matcherna är ofta de man kommer ihåg tydligast, fortsätter Markus.

Slutligen, vad tror du det betyder för svensk volleyboll att våra svenska domare får ta mer plats i internationella forum och vad har du för ytterliggare ambitioner i din domarkarriär?

- Jag tror att det är viktigt att vi är delaktiga i den internationella gemenskapen både som deltagare men också när det gäller de övriga delarna som behövs för att volleybollen ska fungera. Det drar kompetens tillbaks till Sverige så att vi kan utvecklas ytterligare även på hemmaplan. Detta gäller naturligtvis både volleyboll och beachvolleyboll. När det gäller min egen domarkarriär är alltid målet att göra så bra matcher som möjligt, oavsett nivå. Det är upp till andra att avgöra vart det tar mig men jag försöker vara redo för alla möjligheter som erbjuds, avslutar Markus.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-05

Senast uppdaterad: 2023-07-05

Visa fler nyheter

Sponsorer