Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Foto: CEV

Herrlandslaget

Satsningen på Sveriges herrlandslag i beachvolley görs inom ramen för SOK:s stödprogram Topp och Talang, där målet är att kunna konkurrera om medaljer på OS. Truppen består av unga beachvolleykometerna David Åhman, Jonatan Hellvig och Jacob Hölting Nilsson, som leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson.

EUROPAMÄSTERSKAPET I BEACHVOLLEY 2023

2-6 augusti | Donauinsel, Wien, Österrike

BAKGRUND
2023 års EM i beachvolley avgörs på den konstgjorda ön Donauinsel på en maffigt inramad arena. Och det är svenska 21-åringarna David Åhman och Jonatan Hellvig som kliver in i mästerskapet som regerande mästare. I det stentuffa startfältet återfinns 10 av världens 15 högst rankade lag.

Åhman/Hellvigs uppladdning till mästerskapet har störts av en skada som Jonatan ådrog sig i samband med en världstourtävling i juni. Hellvig kolliderade med sin lagkamrat och fick en spricka i handen som fram till slutet av juli höll honom borta från tävlingsspel. Duon gjorde comeback i samband med 2023 års upplaga av SM i King of the Court som avgjordes på Tylösand 27-28 juli.

Det svenska laget har i övrigt haft ett mycket starkt tävlingsår och ligger tvåa på världsrankingen efter en stark vinter och vår med framskjutna placeringar i fyra världstourtävlingar på allra högsta nivå; bland annat en andraplats i premiären i Doha i februari samt en turneringsseger från mars månad i Mexiko.

SÅ AVGÖRS MÄSTERSKAPET
De totalt 32 deltagande lagen är uppdelade i åtta grupper om fyra lag i varje. Åhman/Hellvig spelar i grupp C tillsammans med 19-åriga sensationerna Canet/Rotar (Frankrike), hemmaspelande Seiser/Dressler (Österrike) och Nõlvak/Tiisaar (Estland) som slutade femma på VM förra året.

I EM tillämpas förenklat poolspel. Det betyder två gruppspelsomgångar där vinnarna från första omgången möter varandra och likaledes förlorarna. Gruppvinnarna går till åttondelsfinal, tvåorna och treorna går till sextondelsfinal och fyrorna åker ut. Mästare koras söndagen den 6 augusti, då det spelas semifinaler och medaljmatcher.

Åhman/Hellvig kliver in i tävlingen torsdagen den 3 augusti kl. 11:00 då Österrike med duon Seiser/Dressler står för motståndet i den första gruppspelsmatchen.

LÄNKAR
- Officiell tävlingssida Länk till annan webbplats.
- Spelschema/resultat Länk till annan webbplats.
- Från och med kvartsfinaler och framåt sänder SVT samtliga av Sveriges matcher om Åhman/Hellvig tar sig dit

© Paris 2024

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men med sina prestationer under säsongen 2022 har Sveriges beachvolleyherrar skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Den första rundan av Nations Cup spelas i maj och Sverige tillhör grupp D, av totalt sju grupper. Kvalrundan för grupp D spelas i Vantaa, Finland 26-27 maj och Sverige är seedade som tvåa bakom Polen. I gruppspelet ställs man även mot Finland, Belgien och Cypern och det är endast vinnaren av varje grupp som avancerar vidare till Nations Cup-finalen.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Sverige har bäst chans att nå OS.

Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

© Paris 2024

David Åhman och Jonatan Hellvig
Tävlar tillsammans internationellt och har tagit beachvolleyvärlden med storm med sin karisma och en spelstil som revolutionerar sättet beachvolley spelas på. 2022 blev året duon etablerade sig i den absoluta världstoppen.

Främsta meriter:

 • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite Tepic i Mexiko, 2023
 • Andraplatsplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 i Doha, 2023
 • Europamästare, 2022
 • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Challenge i Dubai, 2022
 • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Challenge i Kusadasi, Turkiet, 2022
 • Andraplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 i Kapstaden, Sydafrika, 2022
 • U21-världsmästare, 2021
 • Ungdoms-OS-mästare, 2018
 • Europamästare i U18, U20, och U22
 • Lilla Bragdguldet 2018

Jacob Hölting Nilsson
Ingår i SOK:s stödprogram Topp och Talang från och med januari 2023 och är den senaste medlemmen i teamet som satsar mot att konkurrera om OS-medaljer.

Främsta meriter:

 • Europamästare U22, 2022
 • Tredjeplats på den nordeuropeiska beachvolleytouren (NEVZA), Göteborg, 2022

Jonatan Hellvig (till vänster) och David Åhman. Foto: FIVB

Kombinationen av erfarenhet, kunskap, engagemang och vilja personifieras perfekt i Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson – den svenska tränarduon som just nu håller på att tvinga fram en rejäl revidering av beachvolleyns ”skolbok”.

Förbundskapten Jonsson och International Volleyball Hall of Fame-medlemmen Kristiansson har nämligen utvecklat ett unikt och framgångsrikt koncept – som bland annat innehåller så kallade ”Swedish Jump Sets” – med vilket de revolutionerar hur idrotten spelas globalt.

Genomslaget deras idéer fått för tankarna till när Jan Boklöv lanserade V-stilen inom backhoppningen. Rasmus och Anders är precis på samma sätt pionjärer för beachvolleysportens utveckling, som tack vare deras influenser blir ännu mer teknisk, actionfylld och spektakulär. Redan nu kan man se hur andra lag försöker ta efter upplägget.

Foto: FIVB

Sponsorer