Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utbildning

Svenska Volleybollförbundets mål är att ge medlemmar på alla nivåer möjlighet att utvecklas samt att fler ska utbildas - allt för att öka den organiserade volleybollens kvalitet och meningsfullhet. På den här sidan har vi samlat information om Svenska Volleybollförbundets utbildningsutbud och de olika verktyg som finns att tillgå.

Utbildningsverksamhetens ekosystem består av tre delar:

 • Utbildningsutbudet: Utbudet presenteras i sin helhet längre ned på denna sida och ger en översikt över vilka utbildningar som erbjuds.
 • Utbildningskalendern: Här publiceras alla planerade utbildningstillfällen, komplett med information och anmälningarlänkar. Kalendern finns tillgänglig här!
 • Utbildningsportalen: Är en digital övnings- och kunskapsbank perfekt att använda som redskap inför och under träningar. I flera av utbildningarna ingår verktyget som läro- och praktikmedel. På den här sidan kan du läsa mer om Utbildningsportalen!

Har du frågor om utbildningsverksamheten är du välkommen att mejla info@volleyboll.se!

Svensk Volleyboll Convention

Med start 2023 anordnas Svensk Volleyboll Convention - en ny mötesplats för utbildning och utveckling för volleyboll-Sveriges engagerade. Läs mer här!

Utbildningsutbud

TRÄNARUTBILDNINGAR

Allmänt om tränarutbildningar och utbudet
Att ta ett ledaruppdrag som tränare är bland det bästa man kan göra. Glädjen i alla upplevelser tar man med sig resten av livet. Inom Svenska Volleybollförbundet erbjuds både tränarutbildningar och temakurser.

Här nedan presenteras i korthet utbudet av tränarutbildningar. Förutom Svenska Volleybollförbundets grenspecifika tränarutbildningar tillhandahåller SISU Idrottsutbildarna ett stort utbud av generella tränar- och ledarskapsutbildningar.

Grundkurs Kidsvolley, level 1-3

 • Innehåll: Kursen innehåller övningar för att lära sig kidsvolley, spelformens olika nivåer, stegring i träningen och ledarskap. 
 • Målgrupp: Nya och befintliga ledare som vill lära sig grunderna i den populära spelformen Kidsvolley
 • Omfattning: 6 timmar.
 • Deltagaravgift: 600 kr/person.

Grundkurs 4 mot 4, level 4-7

 • Innehåll: Kursen innehåller teknik, taktik, träningsmetodik och genomgång av spelformen 4 mot 4, level 4-7.
 • Målgrupp: Nya och befintliga ledare som vill träna barn och ungdomar, främst i åldrarna 9-14 år, i spelformen 4 mot 4, level 4-7. 
 • Omfattning: 8 timmar.
 • Deltagaravgift: 800 kr/person.

Grundkurs volleyboll

 • Innehåll: Kursen innehåller teknik, taktik, träningsmetodik och "gameplan".
 • Målgrupp: Nya och befintliga ledare som tränar eller vill träna unga spelare eller seniorlag i volleyboll.
 • Omfattning: 8 timmar.
 • Deltagaravgift: 800 kr/person.

Temakurser
För dig som vill fördjupa dig inom ett eller flera områden i någon av våra spelformer finns olika möjligheter i form av temakurser på 4 timmar eller mer. Kurserna kan handla om ett eller flera områden som t ex passare, liberorollen, träningsmetodik, fler lekar och övningar i kidsvolley etc.
Deltagaravgift 400 kr eller mer beroende på kursens omfattaning.

Föreningsspecifika temakurser kan skäddarsys efter önskemål.

Grundkurs beachvolley, steg 1

 • Innehåll: Teknik, taktik och träningsmetodik.
 • Målgrupp: För dig som vill lära dig grunderna i att träna ungdomar eller seniorer i beachvolley.
 • Omfattning: 11 timmar.
 • Deltagaravgift: 1 100 kr/person.

Fördjupningskurs beachvolley, steg 2

 • Innehåll: Teknik, taktik, träningsmetodik med mera.
 • Målgrupp: För dig som har en hel del erfarenhet och nu vill lära dig mer om att träna och utveckla spelare i beachvolley.
 • Omfattning: 19 timmar (2 dagar).
 • Deltagaravgift: 1 900 kr/person.

DOMARUTBILDNINGAR

Allmänt om domarutbildningar
Domare är en viktig del av helheten inom Svenska Volleybollförbundets tävlingsverksamhet. Uppdraget är både ansvarsfullt och givande. Som domare är man en nyckelperson för att rättvisa förhållanden gäller vid match och för att spelet flyter på enligt regelboken.

Svenska Volleybollförbundet tillhandahåller domarutbildningar inom grenarna volleyboll och beachvolley. Föreningar som vill utbilda domare kontaktar Svensk volleybolls tävlingsledning, tl@volleyboll.se.

Volleybolldomare

 • Arrangör: Kursen arrangeras dels digitalt, dels lokalt i samarbete med förening som besöks av utbildare.
 • Innehåll: Digitala teoripass, praktik, utvärderingsträff, teoretiskt prov.
 • Omfattning: 15 timmar.

Fortbildning
Efter att ha erhållit status som Volleybolldomare kommer individen att kallas till olika typer av fortbildningar. Såväl teoritiska som praktiska och då med erfarna observatörer som coachar individerna för vidare utveckling som volleybolldomare.

Gör domarkarriär
Volleybolldomare väljs efter ambition och förmåga ut till högre utbildningar.

 • Förbundsdomare:
  Nästa steg utgörs av en Förbundsdomarutbildning om totalt tre dagar som efter godkänt genomförande ger titeln Förbundsdomare.

 • Elitdomare:
  Särskilt skickliga Förbundsdomare kan i sin tur tas ut till ytterligare utbildning som gör dem till Elitdomare. Elitdomare dömer på alla nivåer i Svenska Volleybollförbundets seriesystem, inklusive Grand Prix och Elitserien, som utgör svensk elitvolleybollsfinrum och den högsta nationella tävlingsnivån i Sverige. Elitdomarkursen genomförs under uppemot en säsong, blandat med träffar som innehåller praktik och teori samt även att döma i seriespelet.

 • Internationell domare:
  Särskilt skickliga elitdomare med ambition att göra karriär kan bli nominerade till Internationella Volleybollförbundet som kandidater till att bli Internationell domare. Som Internationell domare blir du tilldelad uppdrag vid internationella tävlingar och mästerskap på både ungdoms- och seniornivå.

Mer information om domarrollen inom volleyboll hittar du på den här sidan.

Beachvolleydomare

 • Arrangör: Kursen arrangeras dels digitalt, dels lokalt i samarbete med förening som besöks av utbildare.
 • Innehåll: Digitala teoripass, praktik, digital utvärderingsträff.
 • Omfattning: 12 timmar.

Beachvolleydomare utbildas oftast i samband med tävlingar på högre nationell nivå. Föreningar som arrangerar elittävlingar kan ibland tillsätta lokala domare och arrangerar då ofta en domarutbildning i samband med och inför arrangemanget. Det vanliga är att domare på elittävlingar tillsätts av förbundet. Särskilt skickliga och erfarna beachvolleydomare tas ut som Förbundsdomare, vilka dömer matcher på allra högsta nationella nivå.

SYSTEMUTBILDNINGAR

Allmänt om systemutbildningar
I samband med seriematcher behövs personer som sköter digitala system och verktyg som ligger till grund för bland annat poängräkning, statistik, och annan data som är nödvändig för en framgångsrik tävlingsverksamhet. Därför arrangerar Svenska Volleybollförbundet utbildningar där scorers, scouter och coacher lär sig hantera programvarorna som används.

Vad är eScoresheet?
Samtliga matcher i de svenska volleybollseriena rapporteras med programvaran eScoresheet, ett digitalt matchprotokoll som ersatt pappersprotokollet. Inför varje seriematch ansvarar arrangerande förening för att tillsätta en så kallad scorer, som sköter arbetet med eScorescheet. Tack vare scorerns insats kan man via webben bland annat följa poängräkningen, boll för boll och set för set.

Hur utbildar jag mig till scorer?
Scorers utbildas via digitala kurser inför och under säsongen. Under kursen får man lära sig hantera systemet, från nedladdning av programvaran, vidare till matcharbetet, och slutligen hur det digitala matchprotokollet rapporteras in till Svenska Volleybollförbundet efter genomförd match.

Ladda ner programvaran för eScoresheet:
https://download.dataproject.com/svbf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är DataVolley?
DataVolley är ett digitalt scouting- och analysverktyg som ger scouter och coacher möjlighet att utveckla sina spelare och lag och samtidigt läsa ut mönster, styrkor och svagheter i motståndarnas spel. Verktyget skapar fantastiska förutsättningar att förbereda laget både offensivt och defensivt inför varje match.

I Elitserien är DataVolley obligatoriskt som scoutingverktyg. All data som genereras av scoutingen mynnar ut i bred och fyllig statistik som via Elitseriens webbplats finns tillgänglig för allmänhet och journalister att grotta ner sig i.

Följande programvaror finns tillgängliga för nedladdning:
- Click & Scout, för enklare användning via surfplatta
- Data Volley 4 Media, via windowsdator/windows-surfplatta.
- Data Volley 4 Pro. Som namnet anger är detta det verktyg som coacherna verkligen behöver.
Nedlddningssida: https://download.dataproject.com/svbf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur kan jag utbilda mig i DataVolley?
Fysiska kurser arrangeras ofta i samband med nationella volleybollevenemang, som ger tillfälle att lära sig verktyget och dess förtjänster i samband med faktiska matcher.

SISU IDROTTSUTBILDARNA

Svenska Volleybollförbundet samarbetar också med SISU Idrottsutbildarna Länk till annan webbplats. som utbildar och utvecklar idrotten i Sverige. Där finner du mängder av spännande utbildningar inom bl.a. mental träning, ledarskap, metodik mm. Det finns både omfattande och kortare kurser. Hittar du inte den utbildning du söker? Kontakta ditt RF/SISU-distrikt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sponsorer