Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL
Montage: Joakim Bengtsson, Foto: Robert Boman

Beachvolley

Beachvolley är en av världens största idrotter. Den lämpar sig lika bra för en aktiv dag med spontanspel på stranden som för elitidrottare som satsar på internationell karriär.


För fullständiga regler för beachvolley finns regelboken samt regler för miniorbeach (Level 4 och 5) finns i Tävlingsbestämmelser för beachvolley. Båda dokumenten finns i dokumentbanken!

Beachvolley är ett lagspel, där lagen skiljs åt av ett nät. Spelet går ut att få ner bollen på motståndarens planhalva. Det lag som lyckas med det vinner en poäng. Beachvolley spelas med händerna och bollen ska träffas med ett kort tillslag, men alla delar av kroppen får användas (förutom vid serve) vilket innebär att man till exempel kan rädda bollen med foten.

Max tre tillslag per lag är tillåtet och blockering räknas som ett slag.

Själva spelmomentet, som pågår från att spelet sätts igång till dess att ett lag tar poäng, kallas för rally. Varje rally inleds med en serve och slutar med att ett av lagen tilldelas en poäng.

Spelet går ut på att spela bollen över nätet så att den går ned i golvet på motståndarnas planhalva. Det lag som lyckas med uppgiften belönas med en poäng.

Låt oss titta närmare på ett exempel:

  • Bollen sätts i spel med en serve bakom baslinjen. Motståndarlaget har nu rätt att beröra bollen tre gånger innan den måste spelas tillbaka över nät. Spelet fortsätter tills bollen går i golvet, går ”ut” eller tills ett lag misslyckas med att spela tillbaka bollen på rätt sätt. Det lag som vinner rallyt vinner också en poäng och rätten att serva. Om laget som tar emot serven lyckas vinna ett rally, roterar samtliga av lagets spelare en position medsols innan det är dags för ny serve.

Varje lag består av två spelare. Det förekommer även varianter med tre och fyra spelare, vilket är populärt bland yngre och nybörjare som just upptäckt vår fantastiska idrott. Att spela med tre/fyra spelare i varje lag lämpar sig också perfekt när kompisgänget samlas för en härlig och aktiv dag på stranden.

På planen har spelarna inga bestämda positioner. Alla får blocka, serva och smasha.

Poängräkning
En match i tävlingssammanhang spelas i bäst av tre set. Första och andra set spelas till 21 poäng och ett eventuellt tredje och avgörande skiljesetet spelas till 15 poäng. Ett set måste alltid vinnas med två poäng (23-21, 28-26 etc.). Lagen byter planhalva under matchen vid var sjunde spelade poäng. Detta för att ingen ska få fördel av sol eller vind.

Planstorlek & näthöjd
Spelplanen är uppdelad i två planhalvor, som var och en är 8×8 meter. Det innebär att planens sammanlagda storlek är 16×8 meter.

Lagen skiljs åt på mitten av ett nät. Nätets övre höjd är 2,43 meter för herrar och 2,24 meter för damer. Ungdomar spelar med näthöjden 2,00-2,35 m, beroende på ålder. Nätet är 8,5 meter långt och 1 meter brett.

Fånga och kasta bollen är alltså inte tillåtet i beachvolley. Istället handlar det om att slå och blocka bollen. Beachvolley består av flera olika så kallade grundslag. Låt oss ta en närmare titt på dem:

Serve:
Tillslag bakom baslinjen som används för att sätta igång spelet. Den kan utföras som överhands- eller underhandsserve.

Bagger:
Baggerslag utförs med sammansatta händer, med bollkontakt på underarmen. Ordet bagger härstammar från tyskans ord för grävmaskin. Slaget används för servemottagning, passning och räddning av bollen.

Fingerslag:
Ett slag som görs med fingrarna. Ger bättre precision än bagger. Används oftast för passning till anfall.

Smash/spike:
Anfallsslag som görs med en hand och som ska få bollen att flyga snabbt mot marken. Istället för ren smash kan man också finta och tippa bollen över blockerande motståndare.

Block:
Används av försvarande lag för att hindra motståndarna från att få bollen över nätet.

Felaktigt slag...
Till exempel fösning eller greppande av bollen, leder till poäng för motståndarlaget. Alla kroppsdelar får användas för att ta emot och passa bollen.

Sponsorer