Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tung förlust i Guadalajara

Sveriges damjuniorer förlorade knappt med 2-3 (25-19, 18-25, 25-21, 23-25, 13-15) mot Frankrike i första slutspelsmatchen i 8-nationers i Guadalajara, Spanien. Nu väntar Belgien i den avslutande matchen om 7-8:e plats på lördag förmiddag.

Sverige förde det första setet utan att spela på topp. Man kunde bevaka en tidig ledning till setseger med 25-19. Det som såg tryggt och säkert ut i det första setet blev sedan skakigt i det andra. Frankrike ledde setet från början till slut och vann det med 25-18.
Det tredje setet fortsatte på samma sätt, och det svenska spelet stämde inte alls. Efter den tekniska timeouten vid fransk ledning 16-9 skedde en remarkabel scenförändring. De svenska tjejerna kom in med en helt annan inställning efter den minutlånga vilan. Kämpaglöden lyste ur ögonen på spelarna och ett imponerande försvarsspel visades upp. Dessutom började anfallet fungera bättre och underläget vändes fram till svensk setvinst med 25-21.
Det fjärde setet såg ljust ut till en början, med svensk ledning med 8-4 vid den tekniska timeouten. Frankrike kämpade sig dock ikapp och förbi och ledde som mest med 18-14. De blågula kämpade vidare och tog ikapp underläget. Tyvärr lyckades Frankrike vinna de avgörande bollarna fram till setseger med 25-23.
Då var det dags för ett spännande avgörande femte set. Poängställningen var till en början helt jämn, och lagen följdes åt. Från 6-6 kunde Frankrike göra ett ryck fram till 9-6 och därefter till 12-7. Efter en välbehövlig svensk timeout kunde Sverige, hjälpta av bra servar av Maria Andersson och Emma Bengtsson, ta i kapp fram till 13-13. Tyvärr för svensk del kunde sedan fransyskorna vinna ett servemottagningsanfall, och i matchbollen därefter pressade man den svenska servemottagningen hårt och följden blev ett säkert franskt anfall. Den franska segern var ett faktum.
-Självklart är besvikelsen stor efter förlusten när vi är så nära. Vår serve och servemottagning kom inte riktigt upp i den klass vi hoppades på innan matchen, säger coachen Göran Persson. Frankrike lyckades för bra i centerspelet, och vårt spel blev lite för enkelt när vår mottagning sviktade en del, analyserar han förlusten.
Han vill ändå berömma liberon Anna Tengnäs för hennes insats i försvar och mottagning i andra halvan av matchen. Maria Andersson var återigen bra i anfallet. Systrarna Ida och Emma Bengtsson gjorde bra ifrån sig och Sofie Glendert glimrade till med bitvis starkt spel.
Nu väntar Belgien i match om 7-8:e plats, ett Belgien som man slog knappt i gruppspelet.
-Mot Belgien vann vi med 15-13 i femte set, nu förlorade vi med samma siffror. Det är små marginaler, men sådan är volleybollen. Nu ska vi ge allt för att vinna avslutningsmatchen, helst med lite större marginal, avslutar Persson.
Bästa poängplockare var Maria Andersson med 18 poäng. Emma Bengtsson och Sofie Glendert gjorde 10 poäng vardera.