Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Junior-SM 2023: Ett växande Solna VBK vill visa framfötterna

Svenska Mästare ska koras, årets höjdpunkt för volleybolljuniorer är här, JSM 2023!
Under den kommande helgen 20-21 maj gör Sveriges främsta dam- och herrjuniorlag upp om de åtråvärda SM-medaljerna i Täljehallen i Södertälje. En klubb som tagit stora steg de senaste åren är Solna VBK, som med ett ungt lag gör sig redo för helgens volleybollbravader

Text: Andreas Härneman

Solna VBK:s damer firar avancemang och tredjeplatsen i JSM-kvalet Östra 2023. Foto: Privat

Solna Volleybollklubb, som tidigare på 90-talet gick under namnet Solna IF, bildades 1972 och är en av flera växande volleybollklubbar i Stockholmsområdet. Ett ökat intresse för sporten och en utveckling inom organisationen har lagt grunden för den nya generationen för Solna.

- Det är väldigt spännande. Dels så ser vi ju att intresset för volleyboll har ökat på totalen, sen så i just vårat fall i Solna, som ligger i en storstad så tror jag att det har också sammanfallit i att vi har haft turen och skickligheten att knyta till oss ledare med bra volleybollkunskaper. Vi är en stark volleybollregion i Stockholm med många klubbar i framfart, vilket leder till en bra konkurrenssituation som är gynnsamt för många, säger tränare För Solna VBK, David Ottosson.

På vilket sätt märker du att det går framåt för Solna?

Ett kvitto på att vi gör något bra är att vi nu för första gången har två spelare som ska börja på RIG i Falköping (Oskar Falk & Elsa Nordin Ottosson). Det är kul att vi kan visa för volleybollsverige att utvecklingen går framåt. Vi har även flera spelare från klubben som under senaste åren börjat på vår Nationella idrottsutbildning (NIU) som även är belagdd i Solna, vilket också är väldigt roligt. Tidigare har det varit mest spelare från NIU:s samarbetsklubb, Sollentuna, som gått utbildningen men nu så ser vi en större mångfald, där fler spelare från Solna även blir antagna, vilket är kul, fortsätter David.

"Mäta oss med många bra lag"

- Vi har en yngre kull som reser till Södertälje nu till helgen, där de flesta var med och spelade USM. Vi har några äldre spelare som kommer att förstärka oss men i grunden är det samma lag. Vi ser helgen som en tuff utmaning där vi kommer att få mäta oss med många bra lag och starka motståndare. Dessa SM-helger är otroligt roliga för tjejerna och det ska bli riktigt kul, vi ska försöka spela vårt spel och får se hur långt det räcker, avslutar David.

Junior-SM arrangeras i Södertälje, som numer hör till vanligheterna och i år är det spelare födda 2004 eller senare som gör upp om mästartitlarna.

Vid sidan av SM-turneringen anordnas även en öppen klass, där det likt under USM även här finns ett stort intresse! Hela 27 dam- och herrlag kommer att tävla under helgen vid sidan om SM.

Alla matcher från både SM- och öppna klassen livestreamas av arrangören Södertelge VBK! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi önskar alla deltagande föreningar ett stort lycka till i Södertälje under helgens volleybollfest!

Junior-SM

Junior-SM är ett svenskt mästerskap för lag med spelare under 20 år. Mästerskapet föregås av kvalttävlingar, från vilka 12 damlag och 12 herrlag kvalificerar sig för mästerskapsslutspelet som avgörs i maj varje år. Där koras svenska mästare bland damlag och herrlag. Parallellt arrangeras också öppna klasser där alla lag får delta.

Junior-SM 2023

Datum: 20-21 maj
Plats: Täljehallen, Södertälje
Arrangör: Södertelge VBK
Vem får delta?
- I mästerskapsslutspelet, kvalificerade lag med spelare födda 2004 eller senare.
- I öppna klassen, alla lag med spelare födda 2004 eller senare.
Turneringssajt: Turneringssajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med spelschema, resultat och tävlingsinformation.

LÄNKAR

Solnas damer slutade på en tredjeplats i det östra kvalet till JSM i Satelliten, Sollentuna. Foto: Håkan Wendler

Fler nyheter

Publicerad: 2023-05-17

Senast uppdaterad: 2023-05-20

Visa fler nyheter

Sponsorer