Hoppa till sidans innehåll

Andra strandsporter


De främsta fördelarna med beachvolleyboll är att det är lättillgängligt, går att spela på de flesta underlag och inte ställer stora krav på utrustning. Samtidigt är det på toppnivå en av de mest krävande idrotterna, där bollkänsla, samarbetsförmåga, koordination, snabbhet och spänst är de viktigaste egenskaperna hos utövarna.

Det finns charm med den enkelhet och frihetskänsla som beachvolleybollen och andra strandsporter representerar. Strandsporter ses dessutom som en underhållningssport redan på motionsnivå. Jippon med kändisar mitt i stan eller bara sitta och titta på när motionärerna på stranden försöker fånga bollen under glada tillrop har fått beachvolleyboll eller andra strandsporter att bli alltmer populär.

Alla kan spela, bara mer eller mindre bra. Tjejer och killar kan spela var för sig eller i mixade par. Denna frihets-, avkopplings- och underhållningssport kommer bara att bli större och större då vi idag också har anammat en mer kontinental livsstil som innebär att vi umgås mer ute i det offentliga rummet; parker, stranden, kvarterskrogen.

Även om huvudsyftet för Skånes Volleybollförbund är att kartlägga, utveckla och uppmuntra beachvolleybollens verksamhet och utvecklingsmöjligheter i Skånes kommuner finns många synergier i att samverka med andra sporter.

De sporter och verksamheter som kan utövas i samma sandlandskap som beachvolleyboll är de redan nu stora sporterna beachfotboll och beachhandboll. Att beachvolleyboll och de andra sporterna ovan berikar våra ständer eller parker råder det ingen tvekan om, dessutom finns det stora utvecklingsmöjligheter genom de oanvända aktivitetsytor i parker som många kommuner har.

Dessa kan till en låg kostnad bli en helt ny och dynamisk yta för sandsporterna och bli till glädje för kommuninvånarna då det ger möjlighet till aktivitet och spontanidrott. Andra sporter det har varit på tal om när man pratar om att anlägga banor eller röja mark vid stränder för planer är också beachbadminton, beachbasket (utan studs), beachtennis, salsa, boule, beachaerobic eller motionsgympa samt beachrugby. Lite på skoj men fullt möjligt.


I de inomhushallar som finns idag har det ofta också varit populärt att planera in en klättervägg för en klätterklubb så att man nyttjar utrymmet i hallen på ett optimalt sätt och därmed också inkomsterna. För att ha alla dessa möjligheter i en hall bör ytan vara minst en handbollsplan det vill säga 20 x 40 meter och takhöjden minst 8 meter.


Eftersom Skåne har så lång kuststräcka, vackra parker och så många unga invånare borde beachvolleyboll och andra strandsporter ses som en mycket bra aktivitet och möjlighet för alla kommuner då det ger aktivitet och liv åt våra offentliga arenor.

 

Uppdaterad: 13 APR 2012 13:45 Skribent: Karin Rosvall

Info om coronavirus

Vi följer SVBF:s råd & riktlinjer för inomhussäsongen 2020/21 (pdf).

Mikasa volleyboll

Vi uppmanar alla föreningar att hålla sig uppdaterade på riktlinjer och beslut som kommer från Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet och regeringen.

Mer info


 

FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

facebook_ramlinje

 

Postadress:
Skånes Volleybollförbund
Svenska Volleybollförbundet, Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info