Hoppa till sidans innehåll

Om Oldrich SlavicekOldrich Slavicek - mannen som alltid hade en ny idé på gång.
Oldrich Slavicek - mannen som under flera år pendlade mellan Brno i Tjeckoslovakien och Lindeborg i Malmö
   

Med Oldrich kom nya träningsmetoder, vilka inte alltid var så populära bland lata volleybollspelare som dessutom visste bättre än tränaren. Många konflikter uppstod när han propagerade för disciplin och vilja och att träningen skulle komma i första hand. Att inför ett träningsläger få ut ett schema där varje minut var inprickad inklusive toalettbesök och tandborstning var en upplevelse för spelarna. Ännu värre var det att efter ett tredagars träningsläger konstatera att Oldrich till punkt och pricka följt sitt schema, då hade spelarna lärt sig vad disciplin var för något.

Oldrich Slavicek har genom åren ansvarat för det mesta inom skånsk volleyboll, men det är framförallt som domare och tränare han har gjort sig känd.
1968 dömde han OS-finalen i Mexiko. 72 år gammal var Oldrich Skånes flitigaste domaren i distriktsserierna. Fattades det en domare så ställde han alltid upp, inte bara för att göra sitt arbete som domartillsättare enklare utan framförallt för att volleybollen kom i främsta rummet. Kallade någon på hans hjälp så ställde han upp, oavsett uppdragets karaktär, han hjälpte lika gärna en division 4 förening som en elitförening.

Volleybollen har betytt mycket för Oldrich, han menar själv att det var tack vare den som han fick en möjlighet att åka ut från dåvarande Tjeckoslovakien. Hade inte sporten funnits hade han inte fått resa utanför järnridån.
Det blev många resor runt om i världen för Oldrich och som aktiv platsande han i landslaget för Böhmen-Mähren, nuvarande Tjeckien. Till saken hör att när han var som bäst under åren 1939-1943 fanns det viktigare saker att tänka på än att spela landskamper i volleyboll.

Oldrich satsade på en domarkarriär för att han visste att det var hans enda chans att få lämna Tjeckoslovakien. En hård och seriös satsning som, alltid när det gäller Oldrich, lönade sig. Höjdpunkten på domarkarriären var självklart OS-finalen i Mexiko.

Ryktet om hans organisationsförmåga spred sig över volleybollvärlden. Efter OS värvades han till Spanien för att bygga upp den spanska volleybollen. Där stannade han i två år, men då detta var under Frankotiden fick Oldrich ingen asyl. Den 28 augusti kom Oldrich tillbaka till Malmö och då började en ny tideräkning för skånsk volleyboll.

På riksplanet blev Oldrich aldrig riktigt accepterad. Till en del berodde det på språkproblem, men kanske också på att Svenska Volleybollförbundet inte ville ta emot den hjälp de då så väl behövt. I stället blev det klubbarna i Skåne som fick ta del av Oldrichs kunskaper. När han kom till Sverige var volleybollen en liten, och till vissa delar okänd, sport utan tradition. Oldrich menade att det viktigaste var att bygga upp slagkraftiga lag och starka klubbar. Det var således som tränare han till att börja med gjorde sig känd och ökänd.

Det började med Malmö VS herrlag, fortsatte med LUGI damer och herrar, KFUM Malmö damer och herrar, Bara GIF, Trelleborgs VK, Örkelljunga osv osv. Även lag utanför Skåne såsom Kallinge och Helsingörs båda elitlag har han tränat under tiden han bodde i Malmö och arbetade heltid som röntgenassistent. Engagemang inom volleybollen blir man inte rik på så ett heltidsarbete utanför tränarskapet var ett måste. Naturligtvis så dömde han också på lediga stunder.

Oldrich kontroversiella träningsmetoder och hårda disciplin, men även hans synpunkter på hela klubborganisationen, gjorde att hans sejourer i många klubbar blev kortvarig, LUGI och KFUM Malmö undantagna.

Förhoppningsvis har hans medverkan ändå satt sina spår i klubbarna och hans visioner sått små frö. När Oldrich började döma volleyboll i Sverige trodde han fortfarande att det var OS-finalen som han dömde! Regeltolkningarna var tuffa och mycket ovana för spelare och tränare. Men Oldrich grundfilosofi om disciplin och hans höga ambitionsnivå släppte han inte oavsett vad andra tyckte.

Skånsk volleyboll har mycket att tacka Oldrich för. Tio års engagemang i Skånes Volleybollförbunds styrelse som lite av allt-i-allo är ovärderliga. Förutom uppgiften som domartillsättare hann han också med att ansvara för ungdomssidan, tävlingssidan och att sköta det dagliga arbetet på kansliet på Fersens väg.

Ständigt förundrades man över att han nästan ständigt arbetade i motvind. Han blev missförstådd fick kämpa hårt för sina idéer men gav aldrig upp.

Oldrich lämnade oss december 2011 då han 88 år gammal somnade in i Brno.

 

Jane Andersson 1994
Bearbetad av Anita Bogarve 2007
Bearbetad av Mats Andersson 2011

Uppdaterad: 05 FEB 2013 21:05

Postadress:
Skånes Volleybollförbund
Svenska Volleybollförbundet, Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info