Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Historia


Beachvolley spelas precis som inomhusvolleyboll på en spelplan uppdelad i två planhalvor, men där var spelhalva är något mindre än inomhus: 8x8 meter. Spelarantalet kan variera från 2 till 6 stycken per lag beroende på spelform, vanligast är dock två spelare.

Störst har beachvolleyintresset varit i Brasilien och USA under många år. I Brasilien ingår också strandkulturen och ”lattjandet” med fot- och volleybollar vid havet som en naturlig ingrediens som hjälper till att få fram bra beachspelare. Brasilien har många världsmästartitlar i beachvolley på både dam- och herrsidan.På senare år har beachinstresset blivit helt globalt och länder som Norge, Schweiz och Japan är framstående i sporten.

FIVB (det internationella volleybollförbundet) har 213 medlemsländer och beachvolleyboll spelas i organiserade former i över 100 länder. Beachvolley debuterade som OS-sport i Atlanta 1996. Sverige lyckades – trots att vi är en hittills liten nation i beachvolleyvärlden – att få med ett herrpar till sportens första olympiska spel 1996 i Atlanta, USA; Tom Englén/Fredrik Peterson.

I Sverige har man spelat beachvolley sedan mitten av 70-talet på stränderna i Halland och Skåne. Det var ungefär femtio år efter det att sporten föddes i Santa Monica, Kalifornien, USA. År 1978 arrangerades det första inofficiella Svenska Mästerskapet och sedan dess har det skett en gradvis utveckling. Drygt 20 år senare har Sverige fått renodlade beachvolleyföreningar, en egen årlig elittour - Sverige Touren - och fem inomhushallar för beachvolley.

Det finns över 1000 licensierade beachvolleyspelare i Sverige som åker runt mellan maj och augusti och tävlar på de tävlingar som finns, från Malmö i söder till Luleå i norr. Föreningen licensierar spelarna via Svenska Volleybollförbundet. För alla som har licens finns det Open-tävlingar i både dam, herr och mixed (tvåmanna) där alla är välkomna. Från Open tävlingarna kan man kvalificera sig till Challenger-tävlingarna (dam och herr), och i sin tur till svensk beachvolleys högsta nivå, Swedish Beach Tour. Där deltar normalt de 16 högst rankade herr- respektive damparen vid varje tävlingstillfälle.

Förutom de licensierade spelarna finns det en mängd mindre och större beachvolleyturneringar för motionsspelare under sommarhalvåret. Inne i städerna och på stränderna arrangeras fler och fler jippon. Beachvolley har växt från en trendsysselsättning till en etablerad motions- och tävlingsverksamhet där också en särpräglad och positiv livsstil har vuxit fram.

Läs gärna mer om beachvolleyns historia på det internationella volleybollförbundet,  FIVBs hemsida

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:26 Skribent: Karin Rosvall

Mikasa volleyboll

FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

facebook_ramlinje

 

Postadress:
Skånes Volleybollförbund
Svenska Volleybollförbundet, Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info