Hoppa till sidans innehåll

Skånes Volleybollförbunds styrelse syn på förslaget från Svenska Volleybollförbundets styrelses förslag på distriktsorganisation

04 MAJ 2019 19:58
Inför Svenska Volleybollförbundets årsmöte har Svenska Volleybollförbundets styrelse presenterat ett förslag för ny distriktsorganisation. Här följer våra tankar om förslaget.
 • Uppdaterad: 04 MAJ 2019 19:58

Svenska Volleybollförbundets styrelses förslag på distriktsorganisation:

http://www.volleyboll.se/globalassets/svenska-volleybollforbundet/dokument/forslag-distriktsorganisation.pdf

Syfte

Vår förhoppning är att genom denna text ge en ökad förståelse kring distriktsorganisationen i svensk volleyboll, så att besluten kring just denna vid årsmötet för svenska volleybollförbundet blir så väl grundat som möjligt.

Demokrati och autonomi

 • Besluten flyttas längre från de lokala klubbarna, genom att projektgrupperna svarar för Svenska Volleybollförbundets styrelse.

 • Mandat för att ta ekonomiska beslut flyttas från den lokala organisationen, då de antingen behöver fråga om lov, eller styrs av en tilldelad budget från Svenska Volleybollförbundets styrelse.

 • Friheten att tolka Svenska Volleybollförbundets mål, samt genomförandet för att uppnå dem minskar, eftersom tolkningen (eller i alla fall genomförandet av den) direkt styrs av Svenska Volleybollförbundets styrelse.

 • Relationen med lokala idrottsförbundet försvåras, och i bästa fall försenas. Går det ens att genomföra projekt tillsammans med de lokala idrottsförbunden (tex rekryteringsprojektet i Skåne, där Skånes Volleybollförbund under ett flerårigt projekt får 240 000 kr/år från Skånes Idrottsförbund)?

I bästa fall medför ovanstående att man kommer framåt, fast långsammare. I sämsta fall sållas beslut, projekt och idéer bort eftersom man från centralt håll inte tror på dem, eller helt enkelt måste prioritera bort dem eftersom resurserna är ändliga och plötsligt måste prioriteras ut över de olika delarna av landet.

Svenska Volleybollförbundets årsmöte finns för att försäkra demokrati, och det är plötsligt klubbarnas enda möjlighet till att påverka sin vardag. De kan förvissa prata med sin regionala projektgrupp, men om den prioriteras bort av Svenska Volleybollförbundets styrelse så finns det ingen annan väg än att gå till årsmötet. Plötsligt måste Svenska Volleybollförbundets årsmöte gå in och detaljstyra. Inte nog med det, plötsligt ska alla klubbar avgöra om det som händer i tex Ystad är tillräckligt viktigt för att hela volleybollsverige ska bry sig. Besluten tas för långt bort.

Två vägar framåt som vi gillar bättre

 1. Förändra målbilden från att enbart bestå av ett nationellt distrikt med projektgrupper, till att använda det som en nödutväg för de som inte kan eller vill ha egna distrikt.

 2. Tillåt befintliga distrikt att själva välja om och när de ska lösas upp.

Kort bakgrund

Förslaget från Svenska Volleybollförbundets styrelse nämner den workshop som skedde 2018 i Stockholm. Till det kan vi lägga till bland annat den workshop som hanterade samma ärende redan 2016. Förslaget som Svenska Volleybollförbundets styrelse är till stor del det som togs fram 2016, och som vi upplevde främst förespråkades av Svenska Volleybollförbundets egna styrelserepresentant vid workshop 2018.

Vid denna workshop 2018 var representanterna från de olika distrikten överens om:

 • Hur olika problem respektive distrikt hade;
  - vissa hade svårt att få tjejer att börja spela;
  - vissa hade svårt att få killar att börja spela;
  - vissa hade svårt att få halltider;
  - vissa hade svårt med långa avstånd;
  - osv…

 • Vikten av att ha beslutande organ så nära klubbarna som möjligt.

 • Vikten av demokrati
  - hur balansen av rösträtter förändras om inte alla har distrikt;
  - hur balansen av beslut blir snedfördelad om de flyttas från klubbarna till Svenska Volleybollförbundet;
  - osv…

PS.

På tal om demokrati, notera att i förslaget för stadgar så är inte Kapitel 3, §4 ändrat, vilket innebär att distrikten fortfarande har rösträtt. Förmodligen bara en liten miss, men det kan ju vara värt att justera i Jönköping?

http://www.volleyboll.se/globalassets/svenska-volleybollforbundet/dokument/forslag-stadgeandringar.pdf

 Med vänliga hälsningar, styrelsen, Skånes Volleybollförbund.

Skribent: Johannes Henrysson-Tholse
Epost: Adressen Gömd

UTBILDNINGSKALENDER

Utbildningskalendern

FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

facebook_ramlinje

 

Postadress:
Skånes Volleybollförbund
Svenska Volleybollförbundet, Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info